Hydroponisk dyrkning af cannabis

Hydroponisk dyrkning af cannabis

5.0/5 rating (1 votes)

Sådan laver du et ebbe & flod system

Ebbe og flod - set fra sidenIntroduktion

Hvad betyder hydroponisk dyrkning? Ja hydro betyder jo vand, så hydroponisk dyrkning betyder noget med at "dyrke i vand". Og man kan faktisk dyrke cannabis direkte ned i vand tilsat gødning - uden nogen form for medie. En metode ligger rødderne simpelthen neddykkede direkte i gødevandet konstant. Andre metoder sprøjter gødevand på rødderne, som hænger frit i luften i en mørk beholder under planten. Metoden herunder er en slags mellemting, for her bruges lecanødder til at holde planten ligesom medie/jord gør normalvis - og gødevandet pumpes op i potten og drænes derefter.

Hvad er et ebbe & flod system

Et ebbe & flod system er et automatisk vandingssystem som er let at lave og som virker fortrinligt til dyrkning af cannabis indendørs.
Navnet ebbe og flod siger meget om systemet, som består af en vandbeholder, som står nederst. Ovenover står et stort fad, hvori planterne står i sine potter. Planterne dyrkes i lecanødder og flere gange i døgnet pumper en dykpumpe i vandbeholderen gødevand op i fadet over og dræner det igen. Det styres helt simpelt ved at pumpen tænder, når et billigt ur er sat - og dræner automatisk tilbage gennem pumpen, når den slukkes.

Man kan bruge palletanke

En billig og effektiv løsning er at bruge palletanke. De kan nogle gange skaffes til billige penge. Vær dog obs på, at de du bruger har været benyttet til levnedsmidler og ikke plantegifte - f.eks. brødfabrikker bruger en del af dem, og man kan nogle gange købe dem for lidt penge i kaffekassen. 

Lav vandtanken så stor som muligt.

Vandtanken

Nederst i systemet står vandtanken. Det er skønt med en stor vandtank, da man ellers skal fylde op hele tiden. En stor tank holder PH-værdien i vandet mere stabilt, og det hele er i det hele taget lettere at have med at gøre. Brug f.eks. nederste halvdel af en palletank - så har du en vandtank på ca. 500l. Du kan også lave den lidt større, men pas på, at planterne ikke bliver hævet så højt op, at det er svært at arbejde med dem - de står jo i potterne i fade ovenpå vandtanken. Men 500l. passer ganske fint. Du kan evt. skære palletankens aluramme over, hvor det passer ved en af de vandrette afstivere.
Du kan vælge at lade tanken stå på pallen, den er født med - eller du kan vende tanken på hovedet, og lime låget fast - og stå stille tanken på et par flamingoisoleringsplader.

plantefad

Vandingsfade/-bakker

Vandingsbakkerne skal stå ovenpå din vandtank. Du kan lave to fade af siderne fra en enkelt palletank - eller du kan købe et par vandingsbakker i hård plast for ca. kr. 400-500/stk. Du kan have to vandingsbakker over din vandtank her - f.eks. to fade på 100x100cm - eller køb to fade på 120x120cm. De skal være ca. 10-20 cm dybe og hvis du vælger at lave dem selv fra palletanke, så vil det oftest være nødvendigt, at lave en ramme omkring dem af brædder, så siderne ikke kollapser, når fadene fyldes med vand.
Dvs. at med denne opskrift, får du et dyrkningsområdet at stille planterne i på 200x100cm - eller hvis du bruger de lidt større købefade - 240x120cm.
Fadene skal stå på en form for bord ovenpå vandtanken. Brug f.eks. en "trailerplade" eller en god vandfast krydsfinerplade og understøt med ben i passende længde. En krydsfinerplade kommer vist i standard længde på 244cm x 122 cm..... ca. perfekt til denne løsning.

Ebbe & flod vandingssystemet

Moderplanteomraade

For at lave den automatiske vanding af planterne, skal du bruge en pumpe til hvert af de to vandingsfade. Dykpumperne ligger nede i bunden af vandtanken forneden. I stikkontakten er der sat en simpel timer/ur, som er sat til at pumpe ca. 15min. 2-3 gange fordelt mens lyset er tændt. Når der er nat, behøver der ikke vandes, da planternes fordampning er væsentligt nedsat her. 
I hvert vandfad skal der bores to huller - det gøres let med et kopbord. Hullerne kan sidde hvor som helst, men det er let at have dem placeret helt forrest, hvor du let kan komme til at inspicere og håndtere. Det ene hul fungerer både til fyldning af fadet - og til afløb, når pumpen slukker og vandet løber tilbage gennem denne. Det andet hul fungerer som overløb/afløb. Dette bestemmer, hvor højt vandet tillades at gå i vandfadet. I dette afløbshul stikkes en slange eller lignende ca. 10cm op, så vandet først begynder at løbe fra, når det kommer op til enden af slangen. For enden af slangen monteres et stykke net eller lign. for at forhindre at en lecanød eller blad fanges og stopper slangen med oversvømmelse som følge. 
Man kan købe færdige "ebbe og flod" afløb osv. Med lidt snilde kan man også lave det f.eks. af en 1,5l. colaflaske, hvor man skærer toppen af lige under kraven. Man kan så lime gevindet nedad og få åbningen til at passe med sin slange og forbindelse til pumpen.
Man kan købe afløb i f.eks. Biltema til brug i både - og ellers kan man få dem online i mange grow-shops.

Sådan gør du

Veggeområde til moderplanter

Moderplanter/Veggerum og blomstringsrum

Den mest effektive metode til denne form for dyrkning, er hvis man har plads til en lille afdeling til den vegetative dyrkning. Her kan stå moderplanter samt kloner som vokser sig klar til at komme ind i blomstringsrummet. Så dette rum kører altid med 18 timers lys og 6 timers nat - mens det større rum kører med 12 timers nat hele tiden. Når planterne er klar til at blive høstet, høster man og indsætter de nye kloner/stiklinger - og ca. 60-70 dage efter kan disse høstes og processen gentages. Gør man ikke sådan og bruger kun det ene rum - så må man efter høsten sætte lampen til vegetativ dyrkning, og vente på at ny planter vokser sig store nok til at komme i blomst.

Lyset

Over det hele hænger selvfølgelig den lækreste grolampe, du kan få fingrene i. Gør så du kan komme til at hæve og sænke den ganske let. Til vegetativ dyrkning, skal den være tændt 18timer og 6 timers nat. Til blomstring står den på 12 timers lys og 12 timers nat. Disse tider kan variere en smule. Man kan f.eks. godt have tændt 24 timer lys i den vegetative fase. Blot skal man ikke ændre for meget på det under væksten - især ikke i blomstring, da ganske små forstyrrelser i lyset kan forårsage lidt stress, og mange planter vil kunne finde på at lave et par hanblomster. Derfor er det også vigtigt, at dit rum er absolut lystæt. Stil dig derinde, mens lyset er slukket - bliv derinde et par minutter til øjnene vænner sig til det - der skal være totalt mørkt.

Vandet og vandtanken

Vanding

Så i vandtanken fylder du op - gerne med regnvand for de gladeste planter. Har du kun hanevand, så må du nøjes med det. Men en indsats efter regnvand vil gøre planterne gladere. Tilsæt en gødning beregnet til hydro. F.eks. virker GHE fint, men der er mange mærker og prislejer. Start med en smule mindre gødning end anbefalet. Det kan gøres ved opmåling - så mange deciliter gødning pr. liter vand, men du bliver meget hurtigt glad for en EC-måler, så kan måle koncentrationen af gødning i vandet. Med sådan en kan du også mange gange slippe for at lave en ny portion gødevand, fordi du kan tilsætte lidt vand, hvis den er blevet for stærk - eller mere gødning, hvis den er blevet svag.
Når gødningen er tilsat, skal du vente nogle minutter, og måle PH-værdien af vandet. Det kan let gøres med en lille ph-sæt med dråber som puttes i en lille prøve af vandet. Den skal gerne ligge på ca. 6, men kan tåle at flyde en smule til begge veje. Men ikke for meget og ikke for lang tid ad gangen - så bliver planterne hurtigt kede af det.
I vandtanken skal der ligge en luftsten - sådan en som man bruger i akvarier, som laver bobler. Den er koblet til en lille billig luftpumpe, som selvfølgelig står tørt ved siden af anlægget. Læg luftsten i den ene side - så hæver boblerne vandet i den side og trækker nyt vand fra bunden til - og vandet i tanken cirkulerer og holdes iltet og lækkert.

Pumpen

Pumpen kobles til en vandslange med forbindelse til vandingsfads afløb. Den stilles på uret til at tænde ca. 15min. 2-3 gange i lystimerne. Pumpen tændes, når uret siger det - pumper gødevand op til planterne, som står i hver sin potte i lecanødder. Uret pumper vand op i 15minutter, hvorefter uret slukker den og lader vandet sive tilbage. Nu er planterne vandede. Oversvømmelsen har presset gammel stagneret luft ud ad potten og trukket frisk luft ned til rødderne under dræningen. Det er ikke vigtigt, at der vandes i 15 minutter... Det er blot minimum indstilling på de billige tænd/sluk-ure. På et elektronisk ur, kan du tage tid på, hvor lang tid det tager pumpen at fylde fadet - og så kan du sætte det til at slukke, når fadet er blevet fyldt op.

Det er vigtigt at teste PH-værdien af gødevandet jævnligt/dagligt. Det kan hurtigt flyde lidt den ene eller anden vej, og så bliver planterne kede.

 

cannabisfroebanner111