Er den klar?

Er den klar?

4.8/5 rating (4 votes)

- hvornår kan man høste?

Et næsten modent topskudRigtigt mange nybegyndere... og såmænd også let øvede dyrkere bruger meget tid på at finde ud af, hvornår en cannabisplante er klar til høst. Det kan der være flere grunde til, og jeg vil i denne artikel forsøge at guide dig til at forstå bedre, hvornår du bør høste din cannabisplante.

Du skal ikke regne med frøproducentens blomstringstid

Mange producenter skriver en estimeret blomstringstid. Den gælder for en plante med næsten optimale betingelser, og man skal regne med at det kan tage lidt længere tid. Du skal derfor ikke høste på dag 60, bare fordi der står 60 dages blomstringstid på pakken. De gladeste planter af en given sort kan modne tidligere end de andre, fordi den vokser mere effektivt, men indleder blomstringen samtidig med sine artsfæller. 

Planterne ser klar ud i laaaang tid!

Vær opmærksom på, at planterne, for en begynder, ser færdige ud i lang tid. Men hav tålmodighed og følg de tips, du får i artiklen her - så får du langt bedre resultater med dine skønne blomster.

Trikomerne (nogle kalder dem krystaller) er vigtigst

Forskellige stadier af trikomerPå en blomstrende cannabis hunplante kommer der blomsterstande fyldte med små hunblomster. Og under blomstringen dannes små harepikskirtler kaldet trikomer (trichomes på engelsk). En potent sort kan være fuldstændigt dækket af disse trikomer - det er her langt den største mængde medicin (cannabinoider) findes. Det er også disse som man ekstraherer og laver til f.eks. hash eller alle mulige andre produkter. Der sidder også trikomer på de små blade og ofte stængler i blomsterstandene. 

Er trikomerne modne?

Når en trikom er ung, er den helt glasklar og ligner en lille bitte krystalkugle, som sidder på en stilk... a la en champignon. Men mens trikomen stadig er glasklar, er der endnu ikke meget potens i den (cannabinoider som THC og CBD). Først når trikomerne er mælkehvide, er de helt modne og fuldt potente. Og når de har været mækehvide bliver de senere ravfarvede, når THC er under nedbrydning.

Høst tidligt for opløftende effekt

Hvis du høster mens alle trikomer er mælkehvide, har de højeste indhold af THC og man har en opløftende virkning. Hvis man høster, mens der stadig er lidt glasklare trikomer, kan man have en endnu mere opløftende effekt med mindre potens. 
Et ungt topskudHvis man derimod venter til senere, når der er nogle ravfarvede trikomer, får man en mere beroligende effekt. Der er forskel på hvad folk foretrækker. Du kan let lave eksperimentet derhjemme. Høst nogle blomster mens der er lidt glasklare triomer tilbage, og lad reste stå og modnes mere - så kan du mærke forskellen, når du engang skal medicineres med urterne.

Hvad kigger man efter på en moden plante?

Er man lidt øvet, kan man faktisk sagtens se med det blotte øje, om en plante er moden. De krystalklare og umodne trikomer glimter kraftigt i lyset som små funklende diamanter. Når de er modne og mælkehvide stopper de med at glimte så kraftigt. På dette tidspunkt er de små to hvide hår (støvfangere), som stikker ud af hver enkelt af de små blomster i blomsterstanden blevet visne, og tilsyneladende kortere, men blot fordi blomsten svulmer lidt op. (Nogle sorter med meget rene sativa-gener har stadig hvide friske støvfangere, fordi de løbende producerer blomsterne over en meget lang periode.

Toppen modner ofte først

Vær opmærksom på, at det øverste af planter ofte modner lidt tidligere, end skud længere nede på planten. Det kan derfor være en fordel at klippe hovedblomsten af, og lade resten modnes en uges tid mere.

Køb en billig juvelerlup

En lup er et godt værktøjFor at få et rigtigt godt kig på trikomerne, kan du købe en lup eller et mikroskop. Så kan du med lethed se farven på trikomerne. Bare klip en meget lille prøve af, og tjek den inde i mikroskop - eller tag luppen med ud til planten i det gode lys. Forstørrelse på 60x kan bruges, men lidt mere synes jeg giver et bedre resultat. Du kan også bruge en elastik og sætte luppen fast på din telefon, og tage et billede af din blomst. Læg telefonen på noget, så den ligger HELT stille - gerne ude i dagslys i let skygge. Nu kan du tage et ret godt billede, med lidt held.

Nødhøst pga. mug

Sådan skal modne trikomer se ud.Lidt afhængigt af hvilken sort du dyrker, kan du være tvunget til at høste din lidt umodne plante tidligt. Hvis din sort ikke er ret modstandsdygtig overfor mug, kan den let risikere at få mug i blomsterstandene i en kold våd sensommer eller efterår. Med autoplanter kan du høste tidligere, end med de traditionelle sorter, som er fotosensitive. Auto'er blomstrer på tid uanset hvor lange nætterne er - traditionelle fotosensitive begynder blomstringen senere i juli-september, og man høster derfor i sensommer/efterår uanset hvor tidligt man har sået planten. De bedste sorter blomstrer tidligt og kan høstes i september uden mug. Men det er svært i efteråret, og uanset sort, kan man rende ind i mug - især når der er gråt og kedeligt. Så skal du holde godt øje. Nogle af de gode danske sorter er meget modstandsdygtige for mug - almindelige eksotiske indesorter blomstrer lidt senere, og man løber en større risiko. Autoer er i øvrigt ofte meget tilbøjelige til mug, hvis man ikke får fat i nogle af de få modstandsdygtige sorter. Den bedste jeg har kendskab til endnu er Alien vs. Triangle, men der findes mange sorter. 
Men hvis du spotter mug i din plante, kan den meget vel have meget kort tid igen. Hvis du ser det i et enkelt skud, så fjern det forsigtigt og grundigt. Begynder der at komme rundt omkring i planten, så er et måske tid til en nødhøst, inden resten af planten bliver ædt op af mug. I sådanne tilfælde, er det næsten ligegodt hvor langt i blomstringen planten er - Man skal overveje at høste og redde det der er. Og en noget umoden plante kan faktisk være ret så potent - især kan den anvendes i f.eks. kokosolie/cannasmør

 

 

cannabisfroebanner111